Ons verhaal

Als je allebei opgroeit tussen de paarden, van jongs af aan paard rijdt en ouders hebt die fanatiek in de sport rijden is het niet vreemd dat jij dezelfde kant op gaat. En die overeenkomst is gelijk wat Alwin Berendsen en Sharon Severein tot een perfect team maakt.

Sharon Severein (1983)

Op haar 17e begon Sharon met de paardenopleiding in Deurne. Daar kwam ze glansrijk door de selectieronde heen. Vervolgens startte ze haar professionele paardencarrière met een stage bij Albert (en zoon Vincent) Voorn. Na haar stage is ze daar nog 6 jaar blijven werken. Met 22 jaar zat Sharon in het Auditeam van Vincent Voorn en reed ze thuis de paarden die niet meegingen op concours.

Daarna startte ze thuis in Huissen een pensionstalling en trainingsstal, later aangevuld door haar partner – en springruiter – Alwin Berendsen. Naast het trainen van de paarden thuis is Sharon een vaste ruiter van het KWPN-team. Daarvoor werd ze door Cor Loeffen, voormalig docent van Deurne en voorzitter van de KWPN-keuringscommissie springrichting, gevraagd om het team te versterken.

Alwin Berendsen (1978)

De paardensport is ook Alwin met de paplepel ingegoten. Na zijn succesvolle overwinningen op Z-niveau (springen én dressuur) in zijn ponytijd was het niet meer dan logisch dat Alwins succesvolle ponytijd een succesvolle paardentijd werd. Ook Alwin had de paarden aan huis staan en zo kon hij studie, werk en hobby combineren. Dat hij ook zakelijk de paardenkant op ging was voor niemand een verrassing.

Alwin begon met paarden voor anderen zadelmak maken en trainen nadat hij succesvol zijn eigen paarden in de springring uitbracht. Regelmatig werd hij door paardeneigenaren gevraagd om hun paarden op te leiden en door te verkopen.  Inmiddels start hij – wanneer de paarden die ze momenteel op stal hebben staan dat niveau hebben – op 1.40 niveau.

“Iedereen mag op elk moment van de dag komen binnenlopen. Alleen als ze willen dat ik tijd voor ze heb, is het wel handig om vooraf even te bellen. Want in de meeste gevallen zit ik op het paard” lacht Alwin.

Zadelmak maken doen Alwin en Sharon alleen nog wanneer de paarden vervolgens blijven om getraind te worden. De ambitie van Alwin én Sharon? Meerdere paarden op internationaal niveau trainen en uitbrengen.

Lynn Berendsen

Lynn is de dochter van Alwin en Sharon. Zij start meerdere pony’s succesvol in de springsport.

“Onze paarden staan op 1”

Het ontbreekt de accommodatie aan geen enkele faciliteit die vereist is om een goede opleidingsstal te zijn. De paarden komen dagelijks buiten: in de stapmolen of in de wei. Er is een binnenbak, een buitenbak, een stapmolen, weiland, een solarium, er zijn 4 poetsplekken en 2 wasplaatsen. De hoefsmid is bijna wekelijks op stal om de paarden ‘goed op de voeten’ te houden zodat ze altijd door een professioneel oog in de gaten worden gehouden.

“Ons doel is om een paard zo effectief mogelijk te trainen. Doelgericht maar ook spelenderwijs.”

Paarden om te trainen

In de meeste gevallen is de stal volledig gevuld, maar voor potentiële goede springpaarden hebben ze altijd ruimte. Scherp, veel vermogen en een goede galop. Dat zijn de fijnste.

“We trainen op een diervriendelijke manier, met respect voor al onze dieren. We rijden geen paarden om een factuur te sturen of paarden waar we geen klik mee hebben.”

Met de juiste manier van trainen, eerlijke kijk op de werkelijkheid en een paardvriendelijke huisvesting halen ze het beste uit je paard. De paarden die ze trainen staan altijd bij hen op locatie. Dat doen ze om samen met het team goed in de gaten te houden wat elk paard nodig heeft om zo het beste voor en met de paarden te manifesteren.

“We trainen en rijden uit liefde voor de paardensport.”